IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Garczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Garczek, garnek, zapiekanka, prażucha, prażonka - jakkolwiek by nie nazwać - efekt jest przepyszny

Garczek

Składniki:

Garczek

 

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg wędzonego gotowanego boczku ze skórą
  • ½ kg cienkiej kiełbasy
  • liście kapusty do wyłożenia garnka
  • ¼ główki kapusty
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka Delikatu do mięs
  • ½ łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Garczek
Z boczku zdejmujemy skórę. Ziemniaki, cebulę, połowę boczku i kiełbasę kroimy w kostki o boku ok. 5 mm. Kapustę szatkujemy. Resztę boczku kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Mieszamy w misce ziemniaki, boczek, kiełbasę, kapustę, cebulę i przyprawy.

Żeliwny garnek smarujemy wewnątrz olejem. Na dno kładziemy skórę z boczku, boki obkładamy boczkowymi plastrami. Następnie garnek dokładnie wykładamy liśćmi kapusty tak, żeby kapusta wystawała z garnka. Wsypujemy przyprawioną mieszankę ziemniaków, cebuli, kapusty, kiełbasy i boczku. Przykrywamy liśćmi kapusty.

Garnek przykrywamy i stawiamy na żarzącym się drewnie. Dusimy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego!

Tagi:

kielbasa