Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Gąsówki nagie marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

gąsówki w marynacie wyglądają niezwykle ciekawie a ich niebieskawy kolor i delikatny smak zaskakuje tych, którzy wcześniej ich nie jedli

Gąsówki nagie marynowane

Składniki:

Gąsówki nagie marynowane

 

Sposób przygotowania:

Gąsówki nagie marynowane
Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 min.. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki. Zagotować ok. 2 l wody, dodać sól, wrzucić pokrojone warzywa, obgotować je przez ok. 3 min. wyjąć, osączyć. Grzyby podzielić na 2-3 porcje, każdą obgotować w tej samej wodzie co warzywa przez ok. 5-8 min. osączyć. W wyparzonych słoikach układać na dnie po trochu cebuli i pietruszki, na to grzyby i znów warstwa warzyw. Zalać wrzącą, przecedzoną zalewą, zakręcić słoiki i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Marynaty są dobre do jedzenia po min. 2 tyg..