Gazpacho 11

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna zupa na upalne dni z dodatkiem pikanterii

Gazpacho 11

Składniki:

Gazpacho 11

 

  • 1 ogórek
  • 500 g pomidorów
  • sól
  • 2 kromki pieczywa bez skórki
  • po 1 żółtej,zielonej i pomarańczowej papryce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 mała papryczka chilli
  • 4 szklanki soku pomidorowego
  • po 2 łyżki białego octu winnego i oliwy
  • cukier
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Gazpacho 11
1.Pieczywo namoczyć w wodzie. Pomidory naciąć na krzyż z góry oraz z dołu, sparzyć i obrać. Papryki wraz z chilli umyć i usunąć gniazda nasienne. Cebule i ogórek obrać. Wszystkie warzywa posiekać w kostkę (8 łyżek jarzyn odłożyć) i wrzucić do miski. Dodać do nich sok pomidorowy i odciśnięte pieczywo. Składniki zmiksować blenderem. Doprawić octem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gazpacho powinno być gęste-w razie potrzeby zagęścić chlebem. Zupę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Danie ozdobić odłożonymi warzywami i bazylią.