Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gazpacho-hiszpański chłodnik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Gazpacho to chłodnik z papryki i pomidorów.Pochodzi z kuchni hiszpańskiej. Dobrze przyprawiony i schłodzony będzie smacznym posiłkiem na upalne dni.

Gazpacho-hiszpański chłodnik

Składniki:

Gazpacho-hiszpański chłodnik

Składniki:

Dodatkowo:

  • 2 ogórki zielone
  • 4 kromki chleba

Sposób przygotowania:

Gazpacho-hiszpański chłodnik
1. Warzywa płuczemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy, pomidory kroimy na cząstki. Następnie dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i zioła do smaku. Dokładnie mieszamy.

2. Przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na kilka godzin.

3. Ogórki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni, następnie studzimy.

4. Do miseczek lub na talerze nakładamy porcje gazpacho, posypujemy ogórkiem i grzankami. Podajemy.

Tagi:

zioła chleb