Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gęś po dworsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu przez

Gęś po dworsku

Składniki:

Gęś po dworsku

 

  • młoda gęś
  • 200 g cebuli
  • tłuszcz
  • 50 g tartego chleba razowego
  • jajko
  • natka pietruszki
  • szałwia
  • 40 g rodzynków
  • śmietanka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gęś po dworsku
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu przez godzinę. Cebule obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, połączyć z chlebem, jajkiem, posiekaną natką i szałwią oraz opłukanymi rodzynkami i doprawić. Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem. Miękką gęś pokroić na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem.