lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Gęś podawana na konfiturze z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gęś podawana na konfiturze z wiśni

Gęś podawana na konfiturze z wiśni

Składniki:

Gęś podawana na konfiturze z wiśni

 

  • gęś
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 35 dag konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl porto
  • sól
  • pieprz
  • zioła (według uznania)

Sposób przygotowania:

Gęś podawana na konfiturze z wiśni
Cebulę oraz marchewki obierz i pokrój w kostkę.Gęś z wierzchu i na zewnątrz natrzyj ziołami, solą, pieprzem. Napełnij ją pokrojonymi warzywami a otwór dokładnie zaszyj.Podsmaż gęś na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron.przełóż do brytfanny,zalej porto,dodaj konfiturę i piecz gęś około 1,5 godziny polewając ją od czasu do czasu tworzącym się sosem.