Sposób przygotowania:
Gęś z żurawinowym farszem
Minimum 1 dobę wcześniej marynujemy gęś pozbawioną szkieletu (pozostawiamy tylko kości na nogach. Czosnek obieramy, rozgniatamy, dodajemy garść majeranku , 2 łyżeczki soli, nieco pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie, bazylie i 0,5 szklanki oleju - mieszamy i nacieramy gąskę. Mięso (najlepiej gęsie) mielimy przez maszynkę razem z podsmażoną cebulką, dodajemy żurawinę, jajka oraz przyprawy do smaku - farsz nakładamy luźno do gęsi którą zszywamy i przekładamy do rękawa kuchennego. Gęś pieczemy w temp 190* tyle czasu ile ważyła gęś 2-3h, pół godziny przed wyjęciem rozcinamy folie by gęś się zrumieniła. Dopiero na drugi dzień, po całkowitym wystudzeniu gęsi mozemy wyjąć sznurki.