Sposób przygotowania:
Gęsie nogi w sosie musztardowym
Nogi opłukać, osuszyć, odciąć z nich tłuszcz i nadmiar skóry (nie wyrzucać), przeciąć skórę dookoła kości, przeciąć nogę w stawie na dwie części, ostrym nożem naciąć pozostałą skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Do rondla wrzucić odciętą skórę i tłuszcz, smażyć, aż wytopi się cały smalec. Wysmażone resztki wyrzucić, a tłuszcz zlać do słoiczka. Mięso włożyć do rondla, najpierw skórką do dołu, smażyć z obu stron, aż stanie się rumiana i wysmażona, do wytopienia całego tłuszczu. Mięso wyjąć, tłuszcz zlać do poprzednio wytopionego, zostawiając w rondlu 1-2 łyżki. Na tłuszcz wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić, ponownie dołożyć mięso, wlać wino i śmietanę. Dołożyć liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, ,kilkakrotnie odwracając. Ponieważ trwa to ze dwie godziny i sos się mocno redukuje, więc warto zaglądać, czy całkiem nie znikł i w razie potrzeby podlać jeszcze winem lub wodą. Zdjąć rondel z ognia, wyjąć mięso. Do sosu dodać musztardę i natkę pietruszki, doprawić pieprzem, wymieszać. Wystudzony smalec schować do lodówki, aby wykorzystać do innych pysznych potraw. Ja podałam nogi z ziemniakami z wody i sałatką z marchewki i bobu.
mysza75
iziona
darmiona
edytaha
2milutka
edytaha
Dzięki Agatko :)
jaNina
edytaha
Ja też chętnie zrobiłabym powtórkę Ninko :)