SUPERPRZEPIS

Gęsie nogi w sosie musztardowym

  • 8
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Gęsie nogi w sosie musztardowym Więcej zdjęć (5)

Danie przygotowałam inspirując się przepisem Pascala Brodnickiego, okazało się przepyszne, warte wielokrotnego powtórzenia.

Składniki:

Gęsie nogi w sosie musztardowym

 

  • 2 nogi gęsie
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
  • 1/2 szklani śmietanki kremówki
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
  • garść siekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Gęsie nogi w sosie musztardowym
Nogi opłukać, osuszyć, odciąć z nich tłuszcz i nadmiar skóry (nie wyrzucać), przeciąć skórę dookoła kości, przeciąć nogę w stawie na dwie części, ostrym nożem naciąć pozostałą skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Do rondla wrzucić odciętą skórę i tłuszcz, smażyć, aż wytopi się cały smalec. Wysmażone resztki wyrzucić, a tłuszcz zlać do słoiczka. Mięso włożyć do rondla, najpierw skórką do dołu, smażyć z obu stron, aż stanie się rumiana i wysmażona, do wytopienia całego tłuszczu. Mięso wyjąć, tłuszcz zlać do poprzednio wytopionego, zostawiając w rondlu 1-2 łyżki. Na tłuszcz wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić, ponownie dołożyć mięso, wlać wino i śmietanę. Dołożyć liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, ,kilkakrotnie odwracając. Ponieważ trwa to ze dwie godziny i sos się mocno redukuje, więc warto zaglądać, czy całkiem nie znikł i w razie potrzeby podlać jeszcze winem lub wodą. Zdjąć rondel z ognia, wyjąć mięso. Do sosu dodać musztardę i natkę pietruszki, doprawić pieprzem, wymieszać. Wystudzony smalec schować do lodówki, aby wykorzystać do innych pysznych potraw. Ja podałam nogi z ziemniakami z wody i sałatką z marchewki i bobu.
Gęsie nogi w sosie musztardowym
Z nóg odciąć nadmiar skóry i tłuszcz i przeciąć je na pół.
Gęsie nogi w sosie musztardowym
Mięso smażyć aż ze skórki wytopi się cały smalec.
Gęsie nogi w sosie musztardowym
Obsmażone mięso podlać winem i kremówką.
Gęsie nogi w sosie musztardowym
Do zredukowanego sosu dodać musztardę i natkę.