Sposób przygotowania:
Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem
Najpierw gęsie nóżki musimy pozbawić kości, nacinamy nogę wzdłuż od wewnętrznej części i używając ostrego i małego noża wycinamy kość. Do miseczki wciskamy obrane ząbki czosnku, dodajemy łyżeczkę soli, przyprawy do drobiu, tymianek i pieprz ziołowy - dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy gęsie nóżki od zewnątrz i od środka - pozostawiamy je w chłodnym miejscu na 24h. Udko z koguta ugotowałam w rosole, gdy było całkiem miękkie zdjęłam z niego skórę (odrzuciłam), a mięso obrałam z kości i przełożyłam do rozdrabniacza. Dodałam też 1 cebulę pokrojoną w piórka i przesmażone na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii - całość dokładnie zmiksowałam na jednolitą pastę. Do mięsnego farszu dodajemy orzechy włoskie, które wcześniej należy grubo posiekać i przyprażyć na suchej patelni - dokładnie mieszamy. Mięsno - orzechowy farsz nakładamy do gęsich nóżek, które następnie zszywamy w miejscu wcześniejszego nacięcia w celu pozbawienia kości. W garnku topimy łyżkę roślinnego masła, na którym po 3 minuty obsmażamy gęsie nóżki (najpierw od strony skóry), następnie zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz. Na wolnym ogniu gotujemy całość 1,5h, co jakiś czas uzupełniamy brak wody. Gdy gęsie nóżki są miękkie wyjmujemy je na chwile z wody w ktorej się gotowały i robimy sos - dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy 5 minut. W tym czasie mąkę prażymy na rumiany kolor, gdy ostygnie stopniowo dolewamy gorący wywar i energicznie mieszamy by nie było grudek - przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy aby sos zgęstniał (przekładamy do sosu nóżki). Z mięsa przed podaniem wyciągamy sznurki, sosem polewamy ziemniaki.