Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pieczona gęsina

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pieczona gęś na obiad - delikatna, soczysta i pyszna!

Pieczona gęsina

Składniki:

Pieczona gęsina

 

Sposób przygotowania:

Pieczona gęsina
Mięso marynujemy 24h przed planowanym pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, sól, jarzynkę, dużo pieprzu, garść majeranku, sporą ilość bazylii, szczyptę rozmarynu, liście laurowe oraz ziele angielskie – mieszamy. Mięso porcjujemy, osobno noga, biodro, piersi. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180* przez minimum 2 godziny. Mięso powinno być z młodej gęsi. Idealnie pasuje surówka z białej rzepy, której przepis przygotowania zamieszczam poniżej.