Sposób przygotowania:
Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkamiprzygotowanie składników
Podgrzybki oczyścić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie piersi
Piersi kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć w kratkę. Natrzeć piersi solą, pieprzem i odłożyć na godzinę.
przygotowanie piersi cd
Rozgrzać patelnię. Na suchej patelni obsmażyć piersi z obu stron.
przygotowanie piersi cd
Zlać nadmiar wytopionego tłuszczu ( tłuszcz zachować ). Do mięsa dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć.
przygotowanie piersi cd
Dodać do mięsa grzyby i smażyć aż podgrzybki będą miękkie. Wyjąć podgrzybki z patelni i odłożyć. Do mięsa dodać sok z ogórków i podlać wodą. Dusić piersi, aż będą miękkie. Wyjąć piersi na półmisek. Powstały sos zmiksować.
Mąkę rozrobić z wodą, wlać do sosu i zagotować. Odłożone grzyby dodać do sosu i chwilę jaszcze gotować. Piersi pokroić w plastry. Sos podawać w sosjerce.
podawanie
Ja podałam piersi kaczki z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Smacznego !