eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam piersi z gęsi, które obsmażyłam z małymi podgrzybkami i dusiłam do miękkości. Mięsko było pyszne.

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami

Składniki:

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami

mięso

  • 1 kg piersi z gęsi - 2 sztuki

pozostałe składniki

dodatki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami

przygotowanie składników

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami
Obrane cebule pokroić.. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować grzyby.

Podgrzybki oczyścić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie piersi

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami
Piersi z naciętą skórą natrzeć solą, pieprzem i pozostawić na godzinę.

Piersi kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć w kratkę. Natrzeć piersi solą, pieprzem i odłożyć na godzinę.

przygotowanie piersi cd

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami
Obsmażyć piersi z obu stron na suchej rozgrzanej patelni.

Rozgrzać patelnię. Na suchej patelni obsmażyć piersi z obu stron.

przygotowanie piersi cd

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami
Po zlaniu nadmiaru tłuszczu, dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i obsmażyć.

Zlać nadmiar wytopionego tłuszczu ( tłuszcz zachować ). Do mięsa dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć.

przygotowanie piersi cd

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami

Dodać do mięsa grzyby i smażyć aż podgrzybki będą miękkie. Wyjąć podgrzybki z patelni i odłożyć. Do mięsa dodać sok z ogórków i podlać wodą. Dusić piersi, aż będą miękkie. Wyjąć piersi na półmisek. Powstały sos zmiksować.

Mąkę rozrobić z wodą, wlać do sosu i zagotować. Odłożone grzyby dodać do sosu i chwilę jaszcze gotować. Piersi pokroić w plastry. Sos podawać w sosjerce.

podawanie

Gęsie piersi Eli duszone z podgrzybkami

Ja podałam piersi kaczki z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Smacznego !