redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Gęsina w glazurze ze śliwek kalifornijskich

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone nogi z gęsi w glazurze z suszonych śliwek kalifornijskich podawane na tagliatelle z cukinii i marchewki.

Gęsina w glazurze ze śliwek kalifornijskich

Składniki:

Gęsina w glazurze ze śliwek kalifornijskich

 

  • 2 nogi gęsie
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny

 

 

  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 2 większe marchewki
  • 2 łyżeczki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Gęsina w glazurze ze śliwek kalifornijskich
Nogi z gęsi:

Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).



Glazura:

Śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu. W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni (góra/dół). Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni.



Tagliatelle z warzyw:

Obrane marchewki i cukinię, ścinaj obieraczką do warzyw na cienkie plastry. Marchewki ścinaj do końca, cukinię do gniazd nasiennych, resztę odłóż. Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż przez ok. 2-3 minut. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.