agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Gęsta węgierska gulaszowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

idealne jednogarnkowe danie, które zaspokoi każdy głód:)

Gęsta węgierska gulaszowa.

Składniki:

Gęsta węgierska gulaszowa.

 

  • wołowina 700 g
  • cebula szalotka 2 szt
  • olej do smażenia
  • papryka czerwona 1 duża
  • papryka zielona 1 duża
  • papryka żółta lub pomarańczowa 1 duża
  • ziemniaki 4 większe
  • mix grzybów ok 200 g
  • kiełbasa chorizo 1 laska- u mnie 120 g
  • marchewka 1 większa
  • pietruszka 1 szt
  • pomidory w puszce 1 szt 350 g
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
  • chilli 1/4 łyżeczki.
  • sól pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsta węgierska gulaszowa.
Mięso dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w mniejszą kostkę. Kiełbasę chorizo obrać z powłoczki, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić - ja pokroiłam w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej ( ale niezbyt dużo) przełożyć mięso i podsmażyć. Dodać chorizo oraz cebulę, podsmażać jeszcze ok 2 minut. Całość zalać gorącą wodą( tak aby przykryło mięso plus jeszcze raz tyle). Do garnka dodać pomidory z puszki. Gotować na małym ogniu ok 1 godziny. Pozostałe warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry a następnie każdy plaster na 4 części. Papryki oczyścić , pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić. Po godzinie gotowania zupy, dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy, zmniejszyć gaz do minimum i dusić kolejną godzinę - do miękkości warzyw. *Grzyby- ja użyłam mix grzybów, były tam pieczarki, podgrzybki, borowiki , grzyby chińskie- kupuję taką gotową mieszankę, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce masła. Dodać je do zupy pod koniec gotowania. Całość ponownie doprawić do smaku wg upodobań. Smacznego:)