eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna i pożywna zupa z kapusty włoskiej z dodatkiem pulpetów wieprzowych i smażonych pieczarek z cebulką.

Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką

 

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • kminek mielony do smaku
  • maggi do smaku
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/2 mięsa mielonego (ja zmieliłam łopatkę)
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 szklanki oleju do smażenia pulpetów

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką
Cebule obrać i drobno posiekać. Kapustę dość grubo pokroić. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w słupki jak frytki. Jarzyny obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło,dodać pieczarki,połowę posiekanej cebuli,doprawić solą,pieprzem i usmażyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso mielone włożyć do miski,dodać resztę cebuli,czosnek,,jajka,bułkę tartą,doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wyrobić. Do garnka wlać około 4 litrów wody,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kapustę jarzyny i ziemniaki i gotować. Z masy mięsnej formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W małym,głębokim rondlu rozgrzać olej i partiami smażyć pulpeciki w głębokim oleju na rumiano. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać do zupy pieczarki i pulpety.Zupę jeszcze chwilę gotować.Gotową zupę doprawić do smaku solą,kminkiem i maggi. Smacznego!
Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką
Średnią kapustę włoską umyć i dość grubo pokroić.
Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką
Pokrojone pieczarki icebulę usmażyć na maśle.
Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w słupki jak frytki..
Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką
Pulpeciki wieprzowe usmażyć w głębokim oleju.