Sposób przygotowania:
Zupa Eli z kapusty włoskiej z niespodzianką
Cebule obrać i drobno posiekać. Kapustę dość grubo pokroić. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w słupki jak frytki. Jarzyny obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło,dodać pieczarki,połowę posiekanej cebuli,doprawić solą,pieprzem i usmażyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso mielone włożyć do miski,dodać resztę cebuli,czosnek,,jajka,bułkę tartą,doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wyrobić. Do garnka wlać około 4 litrów wody,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kapustę jarzyny i ziemniaki i gotować. Z masy mięsnej formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W małym,głębokim rondlu rozgrzać olej i partiami smażyć pulpeciki w głębokim oleju na rumiano. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać do zupy pieczarki i pulpety.Zupę jeszcze chwilę gotować.Gotową zupę doprawić do smaku solą,kminkiem i maggi. Smacznego!