Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Gicz cielęca na placku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ja używam przypraw,które wymieniłam ale można też użyć innych,swoich ulubionych.

Gicz cielęca na placku

Składniki:

Gicz cielęca na placku

 

  • 2 golenie cielęce,
  • 1 cebula,
  • 1kg.ziemniaków,
  • 50dag.kapusty kiszonej,
  • 20dag.boczku,
  • 1 jajko,
  • 1\2szkl.bulionu,
  • bułka tarta,
  • smalec lub olej do smażenia
  • Mieszanka ziołowa;
  • 4 łyżki różnych przypraw;zioła prowansalskie,przyprawa do cielęciny,ostra papryka,sól,pieprz,
  • 1\2szkl.oleju

Sposób przygotowania:

Gicz cielęca na placku
Przyprawy wymieszać z olejem,natrzeć nimi mięso i wstawić na 24godz.do lodówki. Ziemniaki ugotować i utłuc.Kapustę kiszoną obgotować.Boczek i cebulę pokroić,przesmażyć i wymieszać z kapustą,jajkiem i ziemniakami.Uformować dwa placki.obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć.Zabejcowane gicze cielęce podsmażyć w brytfance,podlać bulionem i dusić do miękkości.Podawać na plackach ziemniaczano-kapuścianych.