Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Gicz cielęca Weroniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatna pieczeń o ciekawym smaku

Gicz cielęca Weroniczki

Składniki:

Gicz cielęca Weroniczki

 

  • 1,5 kg. giczy cielęcej bez kości
  • 10 dag. twarożku homogenizowanego naturalnego
  • 5 dag, suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 2 pęczki dymki
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. bulionu

Sposób przygotowania:

Gicz cielęca Weroniczki
Mięso opłucz, natnij wzdłuż tak, aby dało się rozłożyć na duży płat. Pokrój suszone pomidory, posiekaj tymianek. Żółtko jajka oddziel od białka. Twaróg wymieszaj z żółtkiem, tymiankiem i pomidorami, przypraw do smaku, połącz z pianą ubitą z jajka. Rozsmaruj na mięsie. Zroluj i zwiń nicią.
Mięso oprósz solą, pieprzem i papryką. Piecz 2 i 1/2 h. w temp 175 st. Co 30 min. podlewaj 1/2 szkl. gorącej wody.
Sparz pomidory, pokrój na ćwiartki, usuń nasionka. Cukier skarmelizuj, zalej bulionem, rozpuść mieszając. Dodaj pomidory i duś 3 min. Pieczeń podawaj z pomidorami.