Sposób przygotowania:
Gicz cielęca w ziemniakach
Gicz: Przepis dla 4 osób. Odkroić kawałek mięsa w górnej części giczy, tak aby było widać wystającą kostkę. Kostkę zetrzeć aż do białości. Wyłożyć gicz na blasze z piekarnika, dodać 1 dużą cebulą i 2 szalotki pokrojone w kostkę, 10 ząbków czosnku, 100 gram masła, gałązkę rozmarynu i 3 liście laurowe. Doprawić całość solą i pieprzem. Piec przez 45 min. w temperaturze 170°. Wyjąć gorącą blachę z pieca i polać ½ szklanki białego wina i 1 szklanką wrzącej wody, drewnianą łyżkę wymieszać warzywa z sosem (można wręcz skrobać blachę), aby całość połączyć w jeden sos.
Ziemniaki od piekarza: Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry 1,5/2 mm. Wymieszać z warzywami z blachy i powstałym sosem. Doprawić solą i pieprzem. W pojedynczych, głębokich miskach żaroodpornych lub w półmisku żaroodpornym położyć gicze kostką do góry, przykryć mięso ziemniakami tak, aby widoczna była sama góra wraz z kostką. Polać rosołem mięsnym lub bulionem warzywnym do poziomu mięsa. Piec przez 60 min. w temperaturze 170°.
Ziemniaki od piekarza: Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry 1,5/2 mm. Wymieszać z warzywami z blachy i powstałym sosem. Doprawić solą i pieprzem. W pojedynczych, głębokich miskach żaroodpornych lub w półmisku żaroodpornym położyć gicze kostką do góry, przykryć mięso ziemniakami tak, aby widoczna była sama góra wraz z kostką. Polać rosołem mięsnym lub bulionem warzywnym do poziomu mięsa. Piec przez 60 min. w temperaturze 170°.
Nina W.