Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne szlachetne mięso w aromatycznym aksamitnym sosie pomarańczowo-balsamicznym z pistacjowo-parmezanową posypką i cząstkami mandarynki. Do tego pomidorki koktajlowe serwowane na ciepło w porzeczkowym sosie i świąteczny obiad gotowy. Polecam!

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach

 

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach
Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w zgrabne kawałki. Łączymy ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, olej, miód, sól i pieprz. Taką marynatą zalewamy cielęcinę i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Mięso lekko osuszamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Marynatę przelewamy na patelnię, dusimy w niej mięso do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną mleka. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy śmietankę i dużą łyżkę masła. Na talerz wykładamy cielęcinę, polewamy ją sosem i posypujemy kruszonką pistacjowo-parmezanową (krótko blendujemy pistacje razem z parmezanem). Zdobimy filetami z pomarańczy lub cząstkami mandarynek. Sos możemy też podać osobno w sosjerce. Podajemy z sałatką z pomidorków. Pomidorki kroimy na pół. Chwilkę podgrzewamy na patelni , na której dusiliśmy cielęcinkę. Łączymy składniki sosu- ocet balsamiczny, olej, sok z porzeczek, sól i pieprz. Dressingiem polewamy pomidorki jeszcze na patelni, chwilę smażymy na dość dużym ogniu, aby dressing lekko zgęstniał. Przekładamy do miseczek. Posypujemy pestkami dyni. Podajemy od razu jako dodatek do cielęciny. Smacznego!
Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach
Etap 1 Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach - duszenie cięlęciny w sosie balsamiczno-pomarańczowym
Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach
Etap 2 Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach - zredukowany sos balsamiczno-pomarańczowy przelewamy do sosjerki
Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach
Etap 4Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach - na patelni na której przygotowaliśmy cięlęcinę podmsażamy pomidorki w sosie na bazie octu balsamicznego i soku porzeczkowego