eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1635]

Gicz wołowa Eli z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam plastry z giczy wołowej. Obsmażyłam je i piekłam w niskiej temperaturze w piekarniku. Pod koniec pieczenia dodałam warzywa.

Gicz wołowa Eli z warzywami

Składniki:

Gicz wołowa Eli z warzywami

mięso

  • 3 plastry giczy wołowej - po około 250 każdy

warzywa

dodatki

Sposób przygotowania:

Gicz wołowa Eli z warzywami

przygotowanie warzyw

Gicz wołowa Eli z warzywami
Przygotować wszystkie warzywa potrzebne do potrawy.

Papryki opłukać,osuszyć, usunąć szypułki z pestkami i pokroić miąższ w kostkę. Cukinię opłukać, osuszyć i odciąć końcówki.

Pokroić cukinię razem ze skórką w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie warzyw cd

Gicz wołowa Eli z warzywami
Papryki i cukinię chwilę smażyć na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać cukinię, papryki, oprószyć solą, pieprzem i chwilę obsmażyć.

przygotowanie mięsa

Gicz wołowa Eli z warzywami
Opłukane i osuszone plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem.

Plastry mięsa opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie mięsa cd

Gicz wołowa Eli z warzywami
Obsmażyć plastry mięsa z obu stron na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso z obu stron.

przygotowanie mięsa cd

Gicz wołowa Eli z warzywami

Obsmażone mięso razem z tłuszczem ze smażenia przełożyć do dużej brytfanki. Do mięsa dodać cebulę, czosnek i podlać wodą- 500 ml.

Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C góra - dół. Piec gicze przez 120 minut.

Po tym czasie zdjąć folię i podwyższyć temperaturę do 190 stopni C.

przygotowanie mięsa cd

Gicz wołowa Eli z warzywami

Piec jeszcze około 30 minut aż mięso się zrumieni. Co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Jeśli jest go mało, dolać wody. 10 minut przed końcem pieczenia dodać podsmażone warzywa.

podanie dania

Gicz wołowa Eli z warzywami

Patelnie do serwowania podgrzać w piekarniku i przełożyć na nie gicze i warzywa. Od razu podawać. Smacznego.