Sposób przygotowania:
Gicz wołowa Eli z warzywamiprzygotowanie warzyw
Papryki opłukać,osuszyć, usunąć szypułki z pestkami i pokroić miąższ w kostkę. Cukinię opłukać, osuszyć i odciąć końcówki.
Pokroić cukinię razem ze skórką w kostkę.
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie warzyw cd
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać cukinię, papryki, oprószyć solą, pieprzem i chwilę obsmażyć.
przygotowanie mięsa
Plastry mięsa opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie mięsa cd
Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso z obu stron.
przygotowanie mięsa cd
Obsmażone mięso razem z tłuszczem ze smażenia przełożyć do dużej brytfanki. Do mięsa dodać cebulę, czosnek i podlać wodą- 500 ml.
Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C góra - dół. Piec gicze przez 120 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i podwyższyć temperaturę do 190 stopni C.
przygotowanie mięsa cd
Piec jeszcze około 30 minut aż mięso się zrumieni. Co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Jeśli jest go mało, dolać wody. 10 minut przed końcem pieczenia dodać podsmażone warzywa.
podanie dania
Patelnie do serwowania podgrzać w piekarniku i przełożyć na nie gicze i warzywa. Od razu podawać. Smacznego.