monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mąż był zaskoczony dzisiejszym obiadem ale bardzo nam smakowały te pierogi-polecam

Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 30-35dag mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • ciepła przegotowana woda- ile zbierze ciasto
  • Farsz kebabowy:
  • 40 dag mięsa z udźca kurczaka
  • 40 dag kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżeczki przyprawy kebab
  • 3-4 łyżki oleju
  • Surówka z ogórka kiszonego:
  • 3 ogórki kiszonego
  • 1 marchewka
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika
Nadzienie kebabowe; Mięso umyć, osuszyć i pokroić dosyć drobno. Przełożyć na talerz lub do miski i dodać cała przyprawę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso, usmażyć do miękkości. Mięso wyjąć łyżką cedzakową na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i po chwili dodać kapustę i razem smażyć,aż kapustka zmięknie. Dodać mięso i odrobinkę ale odrobinkę posolić. Pozostawić do ostygnięcia.Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek wbić jedno jajko, dodać sól, wymieszać. Stopniowa dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Zakończyć wyrabianie gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zrobić kulę z ciasta, podzielić ją na 4 części. Wziąć jedną część rozwałkować na cienki placek i talerzykiem deserowym wycinać krążki i nakładać łyżeczka farsz. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować brzeg pieroga i zlepić go. Postępować tak z całym ciastem i farszem.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierogi i posmarować pierogi jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 25-30 minut(lepiej 25 bo ja potrzymałam do 30 minut i troszkę się spiekły).W między czasie gdy pierogi będą się piekły zrobić surówkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na dużych oczkach. Cebulkę drobno posiekać. Wrzucić wszystkie warzywa do miski, dodać sól, pieprz, olej i majonez i dokładnie wymieszać. wstawić do lodówki na 15 minut. Podawać do gorących pierogów. SMACZNEGO!
Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika
Do podsmażonej kapusty dodać wcześniej usmażone mięso
Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika
Talerzykiem deserowym wycinać krążki i nakładać farsz-brzeg pieroga posmarować jajkiem
Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika
Gotowe pierogi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st
Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika
piec około 25-30 minut-podawać gorące z surówką