Sposób przygotowania:
Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika
Nadzienie kebabowe; Mięso umyć, osuszyć i pokroić dosyć drobno. Przełożyć na talerz lub do miski i dodać cała przyprawę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso, usmażyć do miękkości. Mięso wyjąć łyżką cedzakową na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i po chwili dodać kapustę i razem smażyć,aż kapustka zmięknie. Dodać mięso i odrobinkę ale odrobinkę posolić. Pozostawić do ostygnięcia.Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek wbić jedno jajko, dodać sól, wymieszać. Stopniowa dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Zakończyć wyrabianie gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zrobić kulę z ciasta, podzielić ją na 4 części. Wziąć jedną część rozwałkować na cienki placek i talerzykiem deserowym wycinać krążki i nakładać łyżeczka farsz. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować brzeg pieroga i zlepić go. Postępować tak z całym ciastem i farszem.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierogi i posmarować pierogi jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 25-30 minut(lepiej 25 bo ja potrzymałam do 30 minut i troszkę się spiekły).W między czasie gdy pierogi będą się piekły zrobić surówkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na dużych oczkach. Cebulkę drobno posiekać. Wrzucić wszystkie warzywa do miski, dodać sól, pieprz, olej i majonez i dokładnie wymieszać. wstawić do lodówki na 15 minut. Podawać do gorących pierogów. SMACZNEGO!
Bo
monikaT83
klaudia02111990
monikaT83