Sposób przygotowania:
Glazurowana golonka na kapuście
Opalamy golonkę, by pozbyć się owłosienia, myjemy ją po czym wkładamy do gorącej wody. Zagotowujemy, odlewamy wodę razem z utworzoną pianą. Zalewamy golonkę ponownie gorącą wodą, solimy, dodajemy pieprz,włoszczyznę i gotujemy na bardzo małym ogniu do chwili, aż będzie miękka. Odstawiamy by lekko przestygła. Przecinamy golonkę z jednej strony, rozpłaszczamy ją i umieszczamy płasko skórą do góry w żaroodpornym naczyniu. Z drobno posiekanego czosnku, sosu sojowego i miodu przygotowujemy glazurę. Smarujemy nią skórę golonki po czym zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 st C około 30 minut do chwili, aż się ładnie zarumieni. Podajemy ją z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach na kiszonej, zasmażanej kapuście.