jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Glazurowana golonka na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Golonka ułożona na zasmażanej kapuście kiszonej smakuje wyśmienicie!

Glazurowana golonka na  kapuście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Glazurowana golonka na kapuście

 

  • 1 golonka (około 1,5 kg)
  • włoszczyzna do zupy
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kapusta kiszona zasmażana (tutaj znajdziesz przepis)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Glazurowana golonka na kapuście
Opalamy golonkę, by pozbyć się owłosienia, myjemy ją po czym wkładamy do gorącej wody. Zagotowujemy, odlewamy wodę razem z utworzoną pianą. Zalewamy golonkę ponownie gorącą wodą, solimy, dodajemy pieprz,włoszczyznę i gotujemy na bardzo małym ogniu do chwili, aż będzie miękka. Odstawiamy by lekko przestygła. Przecinamy golonkę z jednej strony, rozpłaszczamy ją i umieszczamy płasko skórą do góry w żaroodpornym naczyniu. Z drobno posiekanego czosnku, sosu sojowego i miodu przygotowujemy glazurę. Smarujemy nią skórę golonki po czym zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 st C około 30 minut do chwili, aż się ładnie zarumieni. Podajemy ją z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach na kiszonej, zasmażanej kapuście.
Glazurowana golonka na  kapuście
Przecinamy golonkę z jednej strony, rozpłaszczamy ją i umieszczamy płasko skórą do góry w żaroodpornym naczyniu.
Glazurowana golonka na  kapuście
Z drobno posiekanego czosnku, sosu sojowego i miodu przygotowujemy glazurę.