Sposób przygotowania:
Gniazdka ryżowe z ananasem
Wypłukany ryż wrzucić na wrzącą wodę i czekać, aż woda znowu sie zagotuje, odcedzić. Zalać mlekiem ze szczyptą soli i gotować około 20 minut na małym ogniu. Gdy ryż będzie zupełnie miękki, dodać skórkę cytrynową i cukier. Pozostawić do schłodzenia. Rozpuścić żelatynę. Umić śmietankę. Odrobinę śmietanki dodać do żelatyny, mieszać. Połączyć żelatynę ze śmietanką, a następnie śmietankę delikatnie mieszając z masą ryżową. Z powstałej masy formować na talerzykach szklanych coś w formie wianuszka, tak aby środek był pusty. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem napełnić gniazdka ananasem z kompotu wymieszanym z dżemem, całość skropić likierem i udekorować wiśniami z kompotu.