jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gniazdka ryżowe z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

gniazdka ryżowe z ananasem, doskonałe, polecane jako deser na niedzielę

Gniazdka ryżowe z ananasem

Składniki:

Gniazdka ryżowe z ananasem

 

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru ananasowego
  • 1/4 litra słoik kompotu z ananasa
  • 4 łyżki niskosłodzonego dżemu ananasowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • sól
  • wiśnie z kompotu

Sposób przygotowania:

Gniazdka ryżowe z ananasem
Wypłukany ryż wrzucić na wrzącą wodę i czekać, aż woda znowu sie zagotuje, odcedzić. Zalać mlekiem ze szczyptą soli i gotować około 20 minut na małym ogniu. Gdy ryż będzie zupełnie miękki, dodać skórkę cytrynową i cukier. Pozostawić do schłodzenia. Rozpuścić żelatynę. Umić śmietankę. Odrobinę śmietanki dodać do żelatyny, mieszać. Połączyć żelatynę ze śmietanką, a następnie śmietankę delikatnie mieszając z masą ryżową. Z powstałej masy formować na talerzykach szklanych coś w formie wianuszka, tak aby środek był pusty. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem napełnić gniazdka ananasem z kompotu wymieszanym z dżemem, całość skropić likierem i udekorować wiśniami z kompotu.

Tagi:

ryż