Sposób przygotowania:
Gniazdka ziemniaczane z boczkiem
Dokładnie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe obrać ze skórki, przepuścić przez praskę. Wymieszać z miękkim masłem i przesianą mąką.
Do ziemniaczanej masy dodać żółtka i przyprawy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i bardzo delikatnie wymieszać.
Rękaw cukierniczy wypełnić masą ziemniaczaną. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia formę gniazdka jednakowej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 17 minut.
Obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle razem z boczkiem pokrojonym w małą kostkę. Połączyć z serem startym na drobnej tarce, pieprzem i szczypiorkiem, wymieszać. Upieczone ziemniaczane gniazdka napełnić farszem. Podawać na ciepło.
Do ziemniaczanej masy dodać żółtka i przyprawy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i bardzo delikatnie wymieszać.
Rękaw cukierniczy wypełnić masą ziemniaczaną. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia formę gniazdka jednakowej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 17 minut.
Obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle razem z boczkiem pokrojonym w małą kostkę. Połączyć z serem startym na drobnej tarce, pieprzem i szczypiorkiem, wymieszać. Upieczone ziemniaczane gniazdka napełnić farszem. Podawać na ciepło.
marietta