WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa szczawiowa z jajkiem to smak mojego dzieciństwa. Jest to pyszna kwaskowa zupa zabielana śmietaną.

Zupa szczawiowa z jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem

ETAP 1:

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Warzywa wrzucić do garnka. Zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Zagotować, dołożyć kostkę rosołową i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie dołożyć szczaw i gotować kolejne 15-20 minut. Zaprawić śmietaną i podgotować kilka minut.

Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub do zupy bezpośrednio wbić jajka i zagotować.

Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana śmietaną