Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Gnocchi z sosem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kluseczki z sosem z cukinii

Gnocchi z sosem z cukinii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gnocchi z sosem z cukinii

 

 

  • Sos:
  • 200g cukinii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koncentrat pomidorowy,
  • pół cebuli,
  • 3 listki mięty,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • parmezan do posypania.

Sposób przygotowania:

Gnocchi z sosem z cukinii
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Następnie ubijamy je i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są zimne, mielimy je w maszynce, by nie było w nich grudek. Mieszamy je dokładnie z olejem, mąką i jajkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie zagniatamy. Miejsce gdzie będziemy robić wałeczki z ciasta posypujemy mąką. Formujemy wałeczki, które kroimy w około 2 cm kawałki, po których następnie przeciągamy widelcem, by utworzyły się w nich rowki. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na wierzch(później się rozpadają). SOS: Cukinię obieramy i kroimy w małe kawałki i wrzucamy do blendera. Dorzucamy obraną cebulę, czosnek i miętę. Miksujemy wszystko na gładką masę. Przekładamy do garnka i dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy koncentratem według gustu i szczypiorkiem. Kluski podajemy polane sosem i posypane startym parmezanem.
Gnocchi z sosem z cukinii
W rowkach po widelcu zbiera się wyśmienity sosik z cukinii
Gnocchi z sosem z cukinii
By sos nie był mdły dodajemy koncentrat pomidorowy i szczypiorek