Smakołyki Alergika

Smakołyki Alergika

Kucharz
[Przepisów: 6]

Gofry belgijskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cudownie chrupiące, drożdżowe i sławne gofry belgijskie. Wystarczająco słodkie, by podawać je bez dodatku cukru.

Gofry belgijskie

Składniki:

Gofry belgijskie

 

Sposób przygotowania:

Gofry belgijskie
Wymieszać mąkę, cukier, drożdże oraz sól, a następnie dodać mleko, żółtko i jajko. Miksować na wolnych obrotach mikserem z hakami do ciasta, aż nabierze jednolitej konsystencji. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dodać miękkie masło (oraz cynamon) i dokładnie wymieszać. Wmieszać gruby cukier i odstawić na 15 minut. Nakładać po pełnej łyżce ciasta do gofrownicy i smażyć gofry ok. 3-4 min. Studzić na kratce.