slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 858]

Gofry szpinakowo-jaglane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne zielone gofry bez glutenu. Zrobione z płatków jaglanych są pyszne, sycące i proste w przygotowaniu. Pysznie smakują ze świeżymi owocami. Polecam

Gofry szpinakowo-jaglane

Składniki:

Gofry szpinakowo-jaglane

 

  • 1,5 szkl mleka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 szkl płatków jaglanych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 szkl mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Gofry szpinakowo-jaglane
Szpinak myjemy i blendujemy razem z mlekiem, przelewamy do miski. Do zielonego mleka dosypujemy płatki jaglane, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Nagrzewamy gofrownicę i nalewamy porcję ciasta. Pieczemy gofry przez kilka minut. Smacznego.