Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Gofry z dodatkiem wanilii

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takimi goframi zajadam się z moją rodzinką od lat. Są pysznie chrupiące, pięknie pachną wanilią. Można je podawać z różnymi dodatkami np. z ulubionym powidłem, dżemem lub bitą śmietaną.

Gofry z dodatkiem wanilii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gofry z dodatkiem wanilii

 

  • 2 jaka
  • 3 dag cukru pudru
  • 30-35 dag mąki pszennej
  • ok.1/2 l mleka
  • 7 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy
  • dodatkowo:
  • ulubione powidła ,kolorowe cukierki

Sposób przygotowania:

Gofry z dodatkiem wanilii
Masło stopić w rondelku,wystudzić.Jajka ubijamy z cukrami na gęstą,pulchną masę. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Ciągle ucierając mikserem dodajemy przestudzone masło. Gofrownicę smarujemy cienko olejem i nagrzewamy.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy po chochelce ciasta. Pieczemy ok. 4 min. każdą porcję ciasta.

Gorące gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Gofry z dodatkiem wanilii
Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy ok. 4 min.