pyszalka

pyszalka

Kucharz
[Przepisów: 3]

Gofry z mango i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne chrupiące gofry z mango i świeżymi jeżynami - idealny deser na koniec lata! Gofry doskonale smakują z ubitą śmietaną.

Gofry z mango i jeżynami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gofry z mango i jeżynami

 

  • 2 szklanki mleka
  • ok 2 szklanek mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 garści jeżyn
  • 200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Gofry z mango i jeżynami
Mleko wlej do miski, wbij żółtka i dodaj cukier. Wymieszaj za pomocą rózgi. Dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj mikserem na masę, pod koniec miksowania dodaj olej.

Białka ubij na sztywno, powoli, za pomocą szpatułki wymieszaj z ciastem na gofry.

Śmietanę z cukrem ubij na sztywno. Jeżyny umyj. Mango obierz i pokrój w kostkę.

Smaż gofry w rozgrzanej gorfownicy.

Podawaj, kiedy są jeszcze ciepłe.
Gofry z mango i jeżynami
Gofry z mango i jeżynami