elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Gołąbki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na Gołąbki.

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 25 dkg mielonego mięsa,
  • główka kapusty włoskiej,
  • 10 dkg ryżu,
  • sól,
  • jajo,
  • mielony pieprz,
  • kostka przyprawy do zupy.

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do wrzącej wody, po wyjęciu z wody odcedzić poszczególne liście, grube liście pobić tłuczkiem, ryż opłukać i ugotować na szybko w osolonej wodzie (ryż można użyć z woreczka). Mięso połączyć z ryżem i jajem, przyprawić solą, pieprzem. Wyrobioną masę nakładać na liście, zaginać brzegi i zawijać w ciasny rulonik. Gołąbki ułożyć na płaskim rondlu (2-3 warstwy) kostkę przyprawy, rozpuścić w szklance wody, i wlać do rondla. Gołąbki udusić do miękkości, uzupełniając odparowaną wodę. Podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym, lub białym śmietanowym.