dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niesamowicie pyszne gołąbki.

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 główka kapusty cukrowej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek
  • bazylia
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb u nasady, liście oddzielić. Wodę doprowadzić do wrzenia, wrzucać partiami liście kapusty, gotować około 4-5 minut. Liście wyjąć, osączyć, ostudzić, usunąć nożem grubsze nerwy liściowe. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Z mielonego mięsa, cebuli i ryżu wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wybrać najładniejsze liście, pozostałe odłożyć. Na liściach układać porcje masy i zaginając boki, zawijać w rulon. Na dnie dużego rondla umieścić pozostałe obgotowane liście kapusty. Gołąbki układać jeden obok drugiego, w kilku warstwach, wlać bulion. Piec pod przykryciem około 2 godzin w temperaturze 170 stopni. Gotowe gołąbki przełożyć na półmisek, sos z pieczenia wymieszać z przecierem pomidorowym, zagęścić mąką rozmieszaną z 1/4 szklanki wody, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem. Gołąbki podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym.

Tagi:

ryż gołąbki