Sposób przygotowania:
Gołąbki
Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb u nasady, liście oddzielić. Wodę doprowadzić do wrzenia, wrzucać partiami liście kapusty, gotować około 4-5 minut. Liście wyjąć, osączyć, ostudzić, usunąć nożem grubsze nerwy liściowe. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Z mielonego mięsa, cebuli i ryżu wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wybrać najładniejsze liście, pozostałe odłożyć. Na liściach układać porcje masy i zaginając boki, zawijać w rulon. Na dnie dużego rondla umieścić pozostałe obgotowane liście kapusty. Gołąbki układać jeden obok drugiego, w kilku warstwach, wlać bulion. Piec pod przykryciem około 2 godzin w temperaturze 170 stopni. Gotowe gołąbki przełożyć na półmisek, sos z pieczenia wymieszać z przecierem pomidorowym, zagęścić mąką rozmieszaną z 1/4 szklanki wody, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem. Gołąbki podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym.