Sposób przygotowania:
gołąbki
Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie w której sie moczyły . po ostudzeniu drobno pokroić .
Z kapusty wyciąć głąb (dość mocno , wtedy liście same schodzą) i włożyć do wrzącej wody , gotować na mniejszym ogniu . Liście które odpadną wyjmować .
W garnku zagrzać olej i włożyć mięso i podsmasżyć dodając sól , pieprz i vegetę . Ryż ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i dodać do mięsa . Dodać pokrojone grzybki i wymieszać , ewentualnie doprawić .
Farsz nakładać łyżką na sparzone wcześniej liście i zwinąć zakładając do środka .
Dno garnka wyłożyć liśćmi które się porwały lub zostały (ze środka) , ułożyć ciasno gołąbki , zalać wodą z gotowania kapusty , przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny od zagotowania .
Po przestudzeniu wyjąc na talerz , a wywar można wykorzystać jako bazę do sosu pomidorowego (przepis w galerii)
Dla początkujących , niewprawionych gospodyń lepsza jest "luźna" kapusta . Łatwiej odchodzą liście .
Z kapusty wyciąć głąb (dość mocno , wtedy liście same schodzą) i włożyć do wrzącej wody , gotować na mniejszym ogniu . Liście które odpadną wyjmować .
W garnku zagrzać olej i włożyć mięso i podsmasżyć dodając sól , pieprz i vegetę . Ryż ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i dodać do mięsa . Dodać pokrojone grzybki i wymieszać , ewentualnie doprawić .
Farsz nakładać łyżką na sparzone wcześniej liście i zwinąć zakładając do środka .
Dno garnka wyłożyć liśćmi które się porwały lub zostały (ze środka) , ułożyć ciasno gołąbki , zalać wodą z gotowania kapusty , przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny od zagotowania .
Po przestudzeniu wyjąc na talerz , a wywar można wykorzystać jako bazę do sosu pomidorowego (przepis w galerii)
Dla początkujących , niewprawionych gospodyń lepsza jest "luźna" kapusta . Łatwiej odchodzą liście .
zofijka