bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

gołąbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

chyba każdy lubi gołąbki.....

gołąbki

Składniki:

gołąbki

 

  • kapusta biała (duże i nie popękane liście)
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu
  • kilka grzybów suszonych
  • sól , pieprz , vegeta
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

gołąbki
Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie w której sie moczyły . po ostudzeniu drobno pokroić .
Z kapusty wyciąć głąb (dość mocno , wtedy liście same schodzą) i włożyć do wrzącej wody , gotować na mniejszym ogniu . Liście które odpadną wyjmować .
W garnku zagrzać olej i włożyć mięso i podsmasżyć dodając sól , pieprz i vegetę . Ryż ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i dodać do mięsa . Dodać pokrojone grzybki i wymieszać , ewentualnie doprawić .
Farsz nakładać łyżką na sparzone wcześniej liście i zwinąć zakładając do środka .
Dno garnka wyłożyć liśćmi które się porwały lub zostały (ze środka) , ułożyć ciasno gołąbki , zalać wodą z gotowania kapusty , przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny od zagotowania .
Po przestudzeniu wyjąc na talerz , a wywar można wykorzystać jako bazę do sosu pomidorowego (przepis w galerii)







Dla początkujących , niewprawionych gospodyń lepsza jest "luźna" kapusta . Łatwiej odchodzą liście .