choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Gołąbki 14

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty przepis na pyszne gołąbki

Gołąbki 14 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki 14

 

  • 2 główki młodej kapusty
  • 8 woreczków białego ryżu
  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Gołąbki 14
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie w całości. Pieczarki obieramy i myjemy, siekamy je w kostkę i smażymy osolone na małym ogniu.Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, smażymy je na małym ogniu, lekko solimy. Mięso obgotowywujemy w wodzie z vegetą by było miększe, następnie smażymy je na patelni, przy czym staramy się by grudki były jak najmniejsze. Ryż zagotować na miękko w osolonej wodzie, następnie odcedzić go z wody. Gdy kapusta jest już natyle zmiękczona by dalo się jej liście zawijać,odrywamy je pojedynczo w całości. Pieczarki, cebulę, mięso i ryż wrzucamy do dużej miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gdy liście ostygną nakładamy na nie farsz i zawijamy je. Gotowe gołąbki wkładamy do głokiego garnka, układamy je na sobie, dolewamy trochę wody i gotujemy je aż kapusta będzie mięciutka. Jeżeli zostały nam jakieś liście Kładziemy je na dno i na samą górę. Można podawać z sosem pomidorowym, ja wolę z sokiem z garnka w którym się do gotowywały gołąbki.
Gołąbki 14
Smażymy cebulkę lekko posoloną, na małym ogniu
Gołąbki 14
Pieczarki dokładnie obieramy i oczszczamy je
Gołąbki 14
Pieczarki, cebulę, mięso i ryż łączymy w misce
Gołąbki 14
Na dno garnka układamy pojedynczo liście kapusty