Sposób przygotowania:
Gołąbki 14
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie w całości. Pieczarki obieramy i myjemy, siekamy je w kostkę i smażymy osolone na małym ogniu.Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, smażymy je na małym ogniu, lekko solimy. Mięso obgotowywujemy w wodzie z vegetą by było miększe, następnie smażymy je na patelni, przy czym staramy się by grudki były jak najmniejsze. Ryż zagotować na miękko w osolonej wodzie, następnie odcedzić go z wody. Gdy kapusta jest już natyle zmiękczona by dalo się jej liście zawijać,odrywamy je pojedynczo w całości. Pieczarki, cebulę, mięso i ryż wrzucamy do dużej miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gdy liście ostygną nakładamy na nie farsz i zawijamy je. Gotowe gołąbki wkładamy do głokiego garnka, układamy je na sobie, dolewamy trochę wody i gotujemy je aż kapusta będzie mięciutka. Jeżeli zostały nam jakieś liście Kładziemy je na dno i na samą górę. Można podawać z sosem pomidorowym, ja wolę z sokiem z garnka w którym się do gotowywały gołąbki.
KasiaJulcia
choineczka04