ilka01

ilka01

Kucharz
[Przepisów: 5]

Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne gołąbki dla smakoszy, którzy nie lubią zawijanych w kapuście. Jest to dobry sposób na gołąbki dla dzieci.

Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe

 

  • mięso wieprzowe 250 g
  • mięso drobiowe 250 g
  • cebulka mała 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • dowolne zioła do smaku
  • kapusta 1/ 4 szt.
  • ryż 3 łyżki
  • kasza manna 3 łyżki
  • ząbek czosnku 1 szt.
  • jajko 1 szt.
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe
Mięso umyć i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kapustę obrać z liści wierzchnich i wyciąć głąba. Pokroić na mniejsze części i rozdrobnić rozdrabniaczem lub na tarce grubszej.

Wymieszać kapustę z mięsem i dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, ząbek czosnku, ryż i kaszę mannę. Przyprawić pieprzem i solą do smaku oraz dowolnymi ziołami. Wymieszać i uformować gołąbki, obtoczyć w bułce tartej.

Obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla wyłożonego liśćmi z kapusty. Podlać rosołem lub bulionem i dusić do miękkości.

Polać sosem dowolnym i podawać ciepłe.
Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe
mięso wieprzowe i drobiowe zmielić maszynką do mielenia mięsa
Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe
Kakustę obrać z liści i wyjąć głęnia rozdrobnić
Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe
wymieszać mięso z kapustą i przyprawić do smaku
Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe
Formować owalne gołąbki i obtoczyyć w bułce tartej
Gołąbki bez zawijania wieprzrzowo - drobiowe
Obsmażyć na patelni z olejem rzepakowym i pózniej dusić podlane do miękkości