A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Gołąbki do gąbki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

tradycyjni,ale smacznie ;-)))

Gołąbki do gąbki

Składniki:

Gołąbki do gąbki

 

  • sparzone liście kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 cebula
  • koper
  • natka pietruszki
  • marchewka
  • koncentrat pomidorowy
  • wegeta
  • sól i pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki do gąbki
Z liści ścinamy przerośniętą cześć od strony głąba,najlepiej zawijać ciepłe.Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Marchewkę tarkujemy,koper i natkę pietruszki siekamy.Mięso doprawiamy do smaku,dodajemy zeszkloną cebulkę i ryż,dokładnie wyrabiamy.Farsz kładziemy na liście i zawijamy zaginając boki do środka zwijając liście kapusty jak naleśnik.W garnku przygotowujemy wywar warzywny z dodatkiem koncentratu pomidorowego,jeżeli smak koncentratu jest zbyt intensywny możemy złagodzić go łyżeczką cukru.Gołąbki układamy końcem zwinięcia do dołu,na spód garnka kładziemy 2-3 liście kapusty i tak samo na wierzch.Gotujemy na małym ogniu do miękkości.Podajemy z gotowanymi ziemniakami polane sosem.
SMACZNEGO.