Sposób przygotowania:
Gołąbki do gąbki
Z liści ścinamy przerośniętą cześć od strony głąba,najlepiej zawijać ciepłe.Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Marchewkę tarkujemy,koper i natkę pietruszki siekamy.Mięso doprawiamy do smaku,dodajemy zeszkloną cebulkę i ryż,dokładnie wyrabiamy.Farsz kładziemy na liście i zawijamy zaginając boki do środka zwijając liście kapusty jak naleśnik.W garnku przygotowujemy wywar warzywny z dodatkiem koncentratu pomidorowego,jeżeli smak koncentratu jest zbyt intensywny możemy złagodzić go łyżeczką cukru.Gołąbki układamy końcem zwinięcia do dołu,na spód garnka kładziemy 2-3 liście kapusty i tak samo na wierzch.Gotujemy na małym ogniu do miękkości.Podajemy z gotowanymi ziemniakami polane sosem.
SMACZNEGO.
SMACZNEGO.
msewka
Pyza