Sposób przygotowania:
Gołąbki Edzi
Kapustę oczyścić z pierwszych liści. W dużym garnku zagotować wodę i parzyć w niej kapustę, oddzielając w miarę sparzania liście. Z każdego liścia ściąć grubą część. Ryż ugotować w 4 szkl osolonej wody. Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na oliwie. Do gorącego ryżu dodajemy surowe mięso i cebulę. Dodajemy przyprawy i mieszamy na, żeby mięso się sparzyło. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy. Do garnka wlewamy ok 1 szkl wody. Na spód garnka wkładam kratkę (taką do stawiania gorących garnków) i klika liści z kapusty. Na liście układam gołąbki a na wierzch jeszcze kilka liści. Gołąbki gotuję na wolnym ogniu ok 2 godzin, do miękkości kapusty. Podaję z sosem pomidorowym. Z tych składników wychodzi ok 20 gołąbków.