Sposób przygotowania:
Gołąbki Elfi
Kapustę parzę w dużym garnku przez około 10 minut aż liście zmiękną i dadzą się swobodnie oddzielić od reszty. Mniejsze liście lub te które nam się porwą odkładamy na bok. Ryż gotuję na półmiękko. Mięso mieszam z ryżem, wbijam jajko, dodaję soli, papryki i pieprzu (dość sporo, aby były dobrze przyprawione). Do garnka na dno układam odłożone wcześniej mniejsze lub rozerwane liście. Biorę dużego liścia (póki są ciepłe i elastyczne) i kładę porcję mięsa na brzeg (ok 2 łyżki). Lekko zaginam brzeg aby zakryć mięso, dokładam boki do środka i zawijam w rulon. Układam ciasno gołąbki w garnku i zalewam bulionem. Duszę pod przykryciem około 50 minut. Wyjmuję gołąbki z garnka i robię sos - koncentrat pomidorowy mieszam w szklankę gorącej wody wraz z łyżką śmietany i wylewam do garnka. Można dosypać odrobinę cukru i doprawić do smaku. Z powrotem wkładam gołąbki do garnka z sosem i przez chwilę podgotowuję.