Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gołąbki gospodarskie

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, yjąć głąb, opłukać, zalać dużą

Gołąbki gospodarskie

Składniki:

Gołąbki gospodarskie

 

  • główka białej kapusty
  • 200 g cielęciny bez kości
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl mleka
  • 5 kolb świeżej kukurydzy
  • 30 g rodzynków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki gospodarskie
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, yjąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Z kukurydzy wyłuskać ziarna, opłukać, zalać mlekiem, dodać koncentrat pomidorowy, rozgotować na wolnym ogniu. Następnie przestudzić, wymieszać ze zmieloną cielęciną, zółtkami i opłukanymi rodzynkami. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, zakładać brzegi do środka i zwijać ruloniki. Ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu do miękkości pod przykryciem.