ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Gołąbki inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne gołąbki bez zawijania w kapustę

Gołąbki inaczej

Składniki:

Gołąbki inaczej

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • pół szklanki ryżu surowego
  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 kg białej kapusty
  • 3 jaja
  • 2 średnie cebule
  • 3 kostki rosołowe
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min (ma być podgotowany lecz jeszcze twardy). Kapustę szatkujemy drobno. Cebulę siekamy na drobno. Mięso, kapustę, ryż, kaszę mannę, cebulę oraz jajka mieszamy razem, dodajemy pieprzu i soli. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki. Przekładamy je do szerokiego garnka,. Zalewamy rosołkiem przygotowanym z kostek rosołowych (przepis na opakowaniu kostek). Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 30-50 minut. Odlewamy trochę rosołku, rozpuszczamy w nim przecier pomidorowy. Wlewamy z powrotem do gołąbków. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowe.