Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Gołąbki bez zawijania.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gołąbki bez zawijania trochę inaczej ale pysznie przyrządzone.

Gołąbki bez zawijania.

Składniki:

Gołąbki bez zawijania.

 

  • 1 kg mięsa mielonego np. łopatki
  • 1 kapusta - średnia główka
  • 3 szklanki ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • kminek
  • oregano

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania.
Ryż zalewamy wodą i gotujemy ze szczyptą soli. Kapustę szatkujemy drobno. W misce mieszamy ostygnięty ryż, kapustę i mięso mielone. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, kaszę mannę, jajka i przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gołąbki z obu stron na rumiano. Następnie przekładamy do rondla i podlewamy bulionem. Dusimy ok. 40 minut na małym ogniu. Pod koniec dajemy przecier pomidorowy, można przyprawić do smaku w razie konieczności. Gołąbki podajemy z uzyskanym sosem. Z podanych składników wychodzi ok. 30 gołąbków. Smacznego!!!