Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 376]

Gołąbki leniwe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie gołąbki robię stosunkowo często, bo każdy je lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Można je polać dowolnym sosem, u mnie sos curry z ketchupem.

Gołąbki leniwe  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki leniwe

 

 

  • MASA MIĘSNA
  • 3 kg. mięsa mielonego (mieszane)
  • 2 średnie główki włoskiej kapusty
  • 4 średnie cebule ( pokroić w kosteczkę)
  • 700 g. ryżu ( ugotować al dente)
  • papryka słodka (mielona)
  • czosnek (w proszku lub granulowany)
  • zioła prowansalskie (mieszanka przypraw)
  • 1 pęczek koperku (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki leniwe
► Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb, posiekać lub potrzeć i umyć. Następnie wrzucić do posolonej, gotującej się wody i mieszając gotować do miękkości. Miękką kapustę przełożyć na cedzak i przelać zimną wodą ( żeby przerwać proces gotowania ). Na patelni na rozgrzanym oleju lekko zeszklić posoloną cebulę.

► MASA MIĘSNA : w dużej misce wymieszać ze sobą mięso z kapustą, dodać cebulę, ryż, zioła prowansalskie, paprykę, czosnek, koperek, przyprawić solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie z masy mięsnej uformować podłużne owalne gołąbki.

► Na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu usmażyć gołąbki ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru. Następnie przełożyć gołąbki na talerz i polać sosem curry z ketchupem.
Gołąbki leniwe
Następnie gołąbki przełożyć na talerz i przygotować sos curry z ketchupem.
Gołąbki leniwe
Na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu usmażyć gołąbki ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru.
Gołąbki leniwe
W dużej misce wymieszać ze sobą składniki - wyrobić na jednolitą masę mięsną i uformować podłużne owalne gołąbki.