Sposób przygotowania:
Gołąbki mięsno- ryżowe
Z główki kapusty wyciąć głąb u nasady. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. W dużym naczyniu zagotować wodę z odrobiną soli. Do garnka włożyć główkę kapusty i powoli na małym ogniu gotować. Oddzielać liście podczas gotowania i wykładać na tacę. W każdym liściu odciąć gruby nerw liściowy. Ryż opłukać i zagotować w wodzie ( wody ma być dwa razy więcej niż ryżu). Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę zarumienić na złoty kolor na tłuszczu i również przestudzić. Wszystkie przygotowane składniki do farszu wymieszać starannie wraz z przyprawami. Na każdy liść kapusty nakładać nadzienie na środek. Dwa boki liścia zagiąć i zwijać ciasno w rulonik. Gołąbki ułożyć w naczyniu najlepiej z kratownicą albo podwójnym dnem, aby się nie przypaliły. Polać je wodą rozmieszaną z kostka rosołową z domieszką przecieru pomidorowego i włożyć przykryte pokrywką do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Gołąbki piec przez jedną godzinę.