lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Gołąbki mięsno- ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym...

Gołąbki mięsno- ryżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki mięsno- ryżowe

 

  • 1 główka kapusty
  • 30 dag ryżu
  • 3 cebule
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki mięsno- ryżowe
Z główki kapusty wyciąć głąb u nasady. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. W dużym naczyniu zagotować wodę z odrobiną soli. Do garnka włożyć główkę kapusty i powoli na małym ogniu gotować. Oddzielać liście podczas gotowania i wykładać na tacę. W każdym liściu odciąć gruby nerw liściowy. Ryż opłukać i zagotować w wodzie ( wody ma być dwa razy więcej niż ryżu). Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę zarumienić na złoty kolor na tłuszczu i również przestudzić. Wszystkie przygotowane składniki do farszu wymieszać starannie wraz z przyprawami. Na każdy liść kapusty nakładać nadzienie na środek. Dwa boki liścia zagiąć i zwijać ciasno w rulonik. Gołąbki ułożyć w naczyniu najlepiej z kratownicą albo podwójnym dnem, aby się nie przypaliły. Polać je wodą rozmieszaną z kostka rosołową z domieszką przecieru pomidorowego i włożyć przykryte pokrywką do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Gołąbki piec przez jedną godzinę.
Gołąbki mięsno- ryżowe
Składniki na farsz ( mięso, ryż, cebula, przyprawy) wymieszać razem.
Gołąbki mięsno- ryżowe
Na każdy liść kapusty nakładamy farsz na środek...
Gołąbki mięsno- ryżowe
Liście sałaty z nałożonym farszem zwijamy dokładnie.