jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Gołąbki nietypowe z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To smaczne gołąbki z farszem z bułki , boczku , cebuli i papryki.

Gołąbki nietypowe z boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki nietypowe z boczkiem

 

  • biała kapusta
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 duże czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła sklarowanego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki nietypowe z boczkiem
Kapustę blanszujemy. Bułki zalewamy wodą, by napęczniały. Cebule obieramy, siekamy drobniutko. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulkę, dodajemypokrojony w kostkę boczek - smażymy na rumiano. Z odciśniętych bułek, połowy boczku z cebulą, posiekanej drobno papryki (po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych) przygotowujemy farsz. Dodajemy natke pietruszki, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na liście kapusty nakładamy farsz, zwijamy gołąbki. Gołąbki układamy na sicie lub w parowarze i gotujemy w parze około 45 minut.Gołabki podajemy z resztą boczku przesmażonego na cebuli.
Gołąbki nietypowe z boczkiem
Farsz nakładamy na rozwinięte liście, zwijamy i gotujemy na parze.
Gołąbki nietypowe z boczkiem
Gołąbki układamy na sicie lub w parowarze i gotujemy w parze

Tagi:

gołąbki