Sposób przygotowania:
Gołąbki po cygańskuPrzygotowanie składników :
 
Poszatkowaną kapustę nasolić (ok. łyżka soli) wymieszać i odstawić na 20-30 min. 
Następnie dokładnie wycisnąć z kapusty sok. 
Przełożyć odciśniętą kapustę do miski, dodać kasze gryczaną, kaszę mannę, mięso mielone, jajka.
Przygotowanie masy na gołąbki:
 
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy,dodajemy przyprawy. Starannie mieszamy masę mięsną doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Formowanie gołąbek :
 
Z gotowej masy formujemy średniej wielkości gołąbki. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej.
Obsmażanie gołąbek :
 
Na rozgrzanej patelni z olejem układamy przygotowane gołąbki. Smażymy je z obu stron na rumiano.
Etap końcowy :
 
Obsmażone gołąbki na oleju układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy gorącym wywarem. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i dusimy ok. 1 godz. 
Gotowe gołąbki podajemy z ulubionym sosem i sezonową surówką.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
