Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Gołąbki po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne gołąbki bez zawijania z dodatkiem kaszy manny,kaszy gryczanej, mielonego mięsa, poszatkowanej kapusty i jajek.

Gołąbki po cygańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki po cygańsku

na gołąbki :

  • 70 dag poszatkowanej białej kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól,pieprz do smaku

dodatkowo:

  • bułka tarta
  • olej do obsmażenia
  • 1 l wywaru mięsno-jarzynowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki po cygańsku

Przygotowanie składników :

Gołąbki po cygańsku
Do miski przekładamy nasoloną wyciśniętą kapustę,mięso,kasze i jajka

Poszatkowaną kapustę nasolić (ok. łyżka soli) wymieszać i odstawić na 20-30 min.
Następnie dokładnie wycisnąć z kapusty sok.

Przełożyć odciśniętą kapustę do miski, dodać kasze gryczaną, kaszę mannę, mięso mielone, jajka.

Przygotowanie masy na gołąbki:

Gołąbki po cygańsku
Wszystkie składniki na masę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy,dodajemy przyprawy. Starannie mieszamy masę mięsną doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Formowanie gołąbek :

Gołąbki po cygańsku
Uformowane gołąbki obtaczamy w bułce tartej

Z gotowej masy formujemy średniej wielkości gołąbki. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej.

Obsmażanie gołąbek :

Gołąbki po cygańsku
Na rozgrzanym oleju obsmażamy gołąbki na rumiano

Na rozgrzanej patelni z olejem układamy przygotowane gołąbki. Smażymy je z obu stron na rumiano.

Etap końcowy :

Gołąbki po cygańsku
Obsmażone gołąbki zalewamy gorącym bulionem i dusimy w 170 stopniach ok. 1 godz.

Obsmażone gołąbki na oleju układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy gorącym wywarem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i dusimy ok. 1 godz.

Gotowe gołąbki podajemy z ulubionym sosem i sezonową surówką.