Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania wg GosiETAP 1:

Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
ETAP 2:

W maszynce mielimy również połowę z poszykowanej kapusty oraz obraną cebulę.
ETAP 3:

Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą , kaszę manną oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do wieprzowiny. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
ETAP 4:

Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.
ETAP 5:

W garnku lub głębszej patelni zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.
ETAP 6:

Kapustę, która nam została, dzielimy na liście i wkładamy je do sosu.
ETAP 7:

Następnie wkładamy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Klopsiki z sosem i liśćmi kapusty wykładamy na półmisek.