gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki bez zawijania wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane gołąbki bez zawijania podaję z ziemniakami lub makaronem jako danie na obiad. Polecam.

Gołąbki bez zawijania wg Gosi

Składniki:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi

 

  • 600 gram łopatki wieprzowej
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 mniejsza czerwona cebula
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • przyprawa do wieprzowiny
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • 4 szklanki wody
  • 2 kostki rosołowe
  • ok. 170 gram koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi

ETAP 1:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi
Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia mięs..

Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

ETAP 2:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi
Młodą kapustę także mielimy w maszynce do mielenia.

W maszynce mielimy również połowę z poszykowanej kapusty oraz obraną cebulę.

ETAP 3:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi
Do mięsa i kapusty dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy.

Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą , kaszę manną oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do wieprzowiny. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 4:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości klopsiki.

Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.

ETAP 5:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi
Przygotowujemy sos z wody, koncentratu pomidorowego i kostek rosołowych.

W garnku lub głębszej patelni zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 6:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi
Do sosu wkładamy kapustę, podzieloną na liście.

Kapustę, która nam została, dzielimy na liście i wkładamy je do sosu.

ETAP 7:

Gołąbki bez zawijania wg Gosi
Do sosu i kapusty wkładamy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem.

Następnie wkładamy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Klopsiki z sosem i liśćmi kapusty wykładamy na półmisek.