Sposób przygotowania:
Gołąbki bez liści
Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Kapustę drobno szatkujemy. Do miski wkładamy mięso mielone, kapustę poszatkowaną oraz ugotowany ryż i kaszę, dodajemy jajko i przyprawy – wyrabiamy jednolita masę, Formujemy średnie gołąbki (klopsikowate) które otaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z dwóch strona na złoto. Garnek o szerokim dnie smarujemy oliwą i wykładamy liśćmi kapusty na których układamy opieczone gołąbki. Sos: Do garnka wlewamy szklankę wody oraz puszkę pomidorów, dodajemy kostkę rosołową i przeciśnięty czosnek, doprowadzamy do zagotowania i przyprawiamy do smaku. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Gotujemy pod przykryciem około 50 minut. Podajemy posypane zieloną pietruszką. Smacznego
msewka
przejs
Konczi
przejs - bez litości można radować nimi podniebienie :))