Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki bez liści

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Świetne gołąbki bez liści z dodatkiem kasz, opiekane i ugotowane w sosie pomidorowym

Gołąbki bez liści Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez liści

 

  • Gołąbki:
  • Około 70 dag mięsa mielonego (ja miałam wieprzowe)
  • 1 torebka ryżu
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej
  • ½ kapusty białej (zszatkowałam około 70 dag kapusty)
  • + 3 liście kapusty na wyłożenia garnka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta (do obtoczenia)
  • Sól
  • Pieprz
  • Magii
  • Kostka rosołowa
  • Papryka słodka
  • łyżeczka ziół powersalskich
  • oliwa
  • zielona pietruszka

 

  • Sos pomidorowy:
  • Puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • szklanka wody

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez liści
Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Kapustę drobno szatkujemy. Do miski wkładamy mięso mielone, kapustę poszatkowaną oraz ugotowany ryż i kaszę, dodajemy jajko i przyprawy – wyrabiamy jednolita masę, Formujemy średnie gołąbki (klopsikowate) które otaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z dwóch strona na złoto. Garnek o szerokim dnie smarujemy oliwą i wykładamy liśćmi kapusty na których układamy opieczone gołąbki. Sos: Do garnka wlewamy szklankę wody oraz puszkę pomidorów, dodajemy kostkę rosołową i przeciśnięty czosnek, doprowadzamy do zagotowania i przyprawiamy do smaku. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Gotujemy pod przykryciem około 50 minut. Podajemy posypane zieloną pietruszką. Smacznego
Gołąbki bez liści
Wszystkie skłądniki wkładamy do miski i wyrabiamy masę
Gołąbki bez liści
Gołabki obtaczamy w bułce tartej i pieczmy na oliwie
Gołąbki bez liści
Przygotowujemy sos pomidorowy z pomidorów w puszce
Gołąbki bez liści
Garnek wykładamy liścmi kapusty na których układamy gołabki