Sposób przygotowania:
Gołąbki po wenecku
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, pozostawic na 2 godziny, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielic liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Cebule obrać, opłukać pokrajać w drobną kostkę, usmażyć. Fasolę zmielić razem z mięsem, wymieszać z cebulą, koncentratem pomidorowym, doprawić. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać rosołem, wstawić do gorącego piekarnika i dusić do miękkości pod przykryciem.