Gołąbki po wenecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, pozostawic na 2 godziny,

Gołąbki po wenecku

Składniki:

Gołąbki po wenecku

 

  • główka białej kapusty
  • 100 g fasoli perłowej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 cebule
  • 1 szkl rosołu
  • 300 g wieprzowiny bez kości
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Gołąbki po wenecku
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, pozostawic na 2 godziny, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielic liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Cebule obrać, opłukać pokrajać w drobną kostkę, usmażyć. Fasolę zmielić razem z mięsem, wymieszać  z cebulą, koncentratem pomidorowym, doprawić. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać rosołem, wstawić do gorącego piekarnika i dusić do miękkości pod przykryciem.