Sposób przygotowania:
Gołąbki po wietnamsku
Kapusty oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do dużej ilości wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć z nich grube nerwy (nie uszkadzając liści). Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć razem z mięsem. Ryż opłukać, wsypać do dużej ilości wrzącej osolonej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z przygotowaną masą i ryżem, d¬prawić. Na przygotowanych liściach kapusty ułożyć nadzienie, potem brzegi każdego liścia złożyć do środka i zawinąć wraz z nadzieniem w rulon. Następnie gołąbki ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać rosołem i dusić do miękkości pod przy¬kryciem. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z ziemniakami puree (str. 38) i sosem szkockim.