Sposób przygotowania:
Gołabki - pyszneeee
Kapustę parzymy na wrzątku i rozbieramy delikatnie po 1 liściu. Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Natępnie kroimy cebulę w drobną kostkę a pieczarki na pół i w plastry. Cebulę podsmażamy i pieczarki również (ale osobno). Mielone mięso łączymy z cebulą i pieczarkami i smażymy aż mieso będzie gotowe - przyprawiamy. Całość łaczymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszamy i jeśli jest konieczność doprawiamy. Mięso z ryżem porcjami układamy na pojedynczych liściach i starannie zawijamy na kształt "gołabka" ze zdjęcia :)
Gdy wszystkie są już zawinięte, na dno dużego garnka układamy niewykorzystane liście kapusty a na nie dośc ciasno nasze gołabki. Do garnka wlewamy około 300ml wody tak aby zakryło dobrze dno i nasze gołąbki nie przywarły (do tego też służą liście na spodzie). Tak przygotowany garnek z gołąbkami stawiamy na małym ogniu i dusimy 40 minut.
Najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Idealnie nadają się do podsmażenia drugiego dnia :)
Gdy wszystkie są już zawinięte, na dno dużego garnka układamy niewykorzystane liście kapusty a na nie dośc ciasno nasze gołabki. Do garnka wlewamy około 300ml wody tak aby zakryło dobrze dno i nasze gołąbki nie przywarły (do tego też służą liście na spodzie). Tak przygotowany garnek z gołąbkami stawiamy na małym ogniu i dusimy 40 minut.
Najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Idealnie nadają się do podsmażenia drugiego dnia :)
luna
małgosia7902
Jojo
eli_555
Sarenka
dzastina
łakomczuszka