blackbetty

blackbetty

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Gołabki - pyszneeee

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Popularne gołąbki z młodej kapusty :)

Gołabki - pyszneeee

Składniki:

Gołabki - pyszneeee

 

  • 1 młoda kapusta dośc duża
  • 25 dag pieczarek
  • 0,5kg ryżu
  • 60dag mięsa wieprzowego mielonego (np łopatka)
  • sól pieprz
  • 2 cebule

 

Sposób przygotowania:

Gołabki - pyszneeee
Kapustę parzymy na wrzątku i rozbieramy delikatnie po 1 liściu. Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Natępnie kroimy cebulę w drobną kostkę a pieczarki na pół i w plastry. Cebulę podsmażamy i pieczarki również (ale osobno). Mielone mięso łączymy z cebulą i pieczarkami i smażymy aż mieso będzie gotowe - przyprawiamy. Całość łaczymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszamy i jeśli jest konieczność doprawiamy. Mięso z ryżem porcjami układamy na pojedynczych liściach i starannie zawijamy na kształt "gołabka" ze zdjęcia :)

Gdy wszystkie są już zawinięte, na dno dużego garnka układamy niewykorzystane liście kapusty a na nie dośc ciasno nasze gołabki. Do garnka wlewamy około 300ml wody tak aby zakryło dobrze dno i nasze gołąbki nie przywarły (do tego też służą liście na spodzie). Tak przygotowany garnek z gołąbkami stawiamy na małym ogniu i dusimy 40 minut.

Najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Idealnie nadają się do podsmażenia drugiego dnia :)

Tagi:

mięso ryż