madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone indycze mięso zmieszane z wieprzowym z dodatkiem ryżu zawinięte w liście kapusty pekińskiej. Całość zapieczona w pomidorowym sosie.

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe

Składniki:

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe

Mięso

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 torebka ryżu
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz mielony
  • jarzynka
  • kapusta pekińska

Sos

  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe

ETAP 1:

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe
W misce mieszamy razem składniki farszu.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Do miski wkładamy oba rodzaje mięsa i ryż, dodajemy jaja i przyprawy, a następnie mieszamy razem do uzyskania zwartej masy.

ETAP 2:

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe
Liście kapusty wkładamy do wrzątku z solą

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i parzymy w niej około 3 minuty obrane liście kapusty.

ETAP 3:

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe
Na każdym liściu układamy trochę farszu.

Kapustę osączamy.

Na każdym liściu układamy trochę farszu i zwijamy gołąbki. Ja robiłam dość spore wyszło mi 10 sztuk.

ETAP 4:

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe
Sos zagęszczamy mąką zmieszaną z trochę wody

Do rondelka wlewamy sok i wodę , dodajemy koncentrat i zagotowujemy. Zagęszczamy mąką rozmieszaną w trochę wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Gołąbki w pekince drobiowo- wieprzowe
Układamy w naczyniu i zapiekamy

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 do 60 minut. Podajemy polane z wierzchu sosem.